Kairo

Siden vi kom ned til Egypt forrige torsdag har det vært fullt med små og store opplevelser. Fraffen og jeg reiste ned en dag før jentene siden Annette ikke fikk fri torsdagen.

Vi reiste med Lufthansa ned til Frankfurt og videre ble turen også reist med Lufthansa. Det var ikke helt planlagt for vi hadde planer å fly med Egypt Air men slik gikk det ikke. Dama i Lufthansa – skranken satte oss på standby med deres fly som gikk noen timer før Egypt Air. Vi kom med som sagt og vips så var vi i Kairo noen timer før vi hadde tenkt og det var forsåvidt helt greit for det hadde vært en lang dag. Når vi landa i Kairo skulle vi først kjøpe visum men siden vi glipp av hvor de solgte disse gikk vi i køen uten. Når jeg kom frem og det var min tur ble vi begge sendt tilbake. Visumet kunne kjøpes i banken som lå rett bak køen. 90 Egyptiske Pund (LE) kosta visumet og varer en måned. Etter det var det grei skuring til vi skulle hente bagasjen for den var ikke der. Lufthansa hadde ikke sendt koffertene med flyet vårt så ble det en liten tur bort på «savnet bagasje» så vi fikk registret de der som savnet. De visste om dette så etter noen papirskriving bar det avgårde til hotellet.

Etter å ha blitt satt av ca. 300 meter unna hotellet grunnet en helt enorm trafikk – kork og sjåføren ikke ville kjøre lenger å betalt alt for mye (100 LE :-( ) fikk vi sjekka inn. Vi bare slappa av på hotellet den kvelden og etter en middag og noen pils i baren ble kvelden ung.

Hotellet vi lå på i Kairo var Radisson Blu Cairo og det kan anbefales. Det var et flott hotell og staben var veldig serviceinnstilte. Det ligger bare ca. 5 – 7 minutter unna flyplassen men jeg har også et lite ankepunkt angående det. Siden det ligger der det ligger så er det langt unna resten av byen. For oss tok det en halvtime å kjøre til Giza – platået der pyramidene ligger og det var bare på grunn av at det var lite trafikk. Normalt fikk vi høre kunne det ta oppimot 1,5 – 2 timer samme distanse med normal trafikk. Grunnen til at vi kjørte så «fort» var at mange av innbyggerne i Kairo hadde ferie å reiste bort. Det var vel 20 minutter med drosje til Det Egyptiske Musèet. Ville jeg bodd der igjen, ja, det ville jeg men ha i bakhodet avstandene.

Dagen etterpå gikk først med til å reise å handle noen klær og sko siden vi ikke hadde noe særlig annet pågrunn av bagasjen som fortsatt ikke var kommet. Litt klær hadde vi i sekkene men ikke mye. Vi reiste ned til et handlesenter vi fikk anbefalt og det var helt enormt stort. De hadde det meste der inne så vi fant alt vi trengte samt noe mat og drikke. Etter dette reiste vi bare opp til hotellet igjen siden vi venta på jentene som var forventa inn samme kvelden. På taket av hotellet er det et flott oppvarma basseng og en bar så der slappa vi av en del timer. Jeg fikk pressa inn en time med massasje også siden vi ikke gjorde noe annet.

Jentene kom i drosje til hotellet samme kveld så da ble de møtt av oss og vi tilbrakte de neste timene i baren nede i lobbyen. Den savna bagasjen vår kom også etter en liten stund så da hadde vi alt vi trengte. Klærne våre samt andre ting som en trenger når en er på tur. Jentene var trøtte siden de hadde hatt samme tur som vi hadde hatt dagen før så igjen ble det en tidlig kveld. Vi spiste middag på Felini – en italiensk restaurant inne på hotellet og så ble kvelden igjen ung. Lørdagen satte vi av til Pyramidene og Det Egyptiske Musèum.

Nilen og diverse

Når vi møtte nede utenfor hotellet dagen etterpå var det ingen sjåfør som møtte opp. Vi hadde avtalt dagen før med en av de ansatte at han skulle kjøre samt være guide for han skulle ikke på jobb før klokken tre samme ettermiddag. Han møtte aldri opp så i stedet for han ble vi med på et opplegg noen av de andre ansatte laget til. Vi fikk en egen sjåfør som kjørte oss hele dagen for den nette sum av 80 USD. Vi skulle bare ned til pyramidene, Sakkara samt musèet. Han hevde i ettertid at vi bare skulle sagt ifra men det virka ikke slik der og da. Når vi så pyramidene kjørte han inn i noen smågater og frem til en et butikk der noen sto å venta på oss. Det var en butikk der de solgte essenser slik at en kan lage sin egen parfyme samt noen andre remedier for god helse. Vi var i utgangspunktet ikke interesserte men ble med inn siden han skulle «selge en tur til oss». Han som jobba der prøvde en god stund å få oss opp på hesteryggen eller kamelryggen men det utgikk for oss. Vi skulle gå opp siden det ikka var langt. Prisen han skulle ha for at vi skulle kjøre opp dit i en hest-og-kjerre-vogn var hele 450 LE per vogn for den korte turen. En latterlig dyr pris. Vi fikk endelig gjort oss forstått og han ble med å gikk opp dit. Vi betale 60 LE for å komme inn på Giza – platået og det var en helt grei sum. Etter at vi hadde kommet oss inn var det å tråkke gjennom en «gate» av selgere. De var masete og burde ikke ha vært der inne i det hele tatt. De ødela mye av opplevelse vår minus Fraffen med maset sitt og de ga seg ikke heller med det første. Han ene kom bort til meg å «skulle» gi meg en gave som han sa og etterpå skulle han ha penger. Da jeg svarte med at «han sa det var en gave» og ikke ville gi meg ble han sur å gikk. Cathrine fikk plutselig besøk av en mann med kamel som «påtvang» henne å holde i repet som var festa i kamelen og da skulle han ha penger med en gang. Hun ble sint og sa noen stygge gloser som ikke egner seg på trykk her å gikk. Selgerne var overalt så mye av opplevelsen ble ødelagt og det var dumt siden pyramidene er et fantastisk skue. Fraffen betalte 30 LE for å gå inn den minste pyramiden og han syntes det var verdt å ta turen inn der. Det er helt utrolig at de har klart å bygge slike byggverk. Hadde selgerne vært borte hadde det vært fantastisk der inne. På vei ned igjen la vi besøket innom Spinxen selvfølgelig.

Giza og Spinxen

Turen gikk etterpå ned til Det Egyptiske Musèet. Vi droppa Sakara – det bare ble slik. Musèet er flott men har en noen mangler mener jeg. De har 120 000 forskjellige objekter der inne på utstilling så det er nok å se på. Der betalte vi også 60 LE for å komme inn. Vi trodde at alt var inkludert da men det viste seg å være feil. Når vi kom inn fant vi ut at å se mummiene kosta 100 LE ekstra som ingen sa ifra om på utsiden. De andre tre betalte den summen for se mummiene men jeg gjorde det ikke. Jeg ble bare irritert over at slikt ikke blir opplyst på forhånd. Det hadde vært bedre om det var en høyere inngangssum og så va alt inkludert i prisen. Det var lite informasjon om de forskjellige tingene de hadde utstilt men en kunne leie en guide utenfor som kunne fortelle om disse. Vi valgte å gå på egenhånd men trodde at det var mer informasjon. De burde hatt en bedre utstilling med forklaringer på de forskjellige symbolenes betydning for eksempel samt et kart over hvor de forskjellige tingene ble funnet. Det hadde vært mer interessant og jeg vet at jeg hadde fått en hel del mer ut av det. Når alt dette er sagt så har de utrolig mye i musèet og det er vel verdt et besøk men de kunne gjort så mye mer ut av det.

Rundt om i Kairo samt Det Egyptiske Museet

Tilbake på hotellet om kvelden bar det rett i bassenget. Det var kjølig på land men ca. 27 grader i vannet så det var bedre å være i vannet enn på land.

Vi hadde snakka om å dra ned til Luxor litt tidligere enn planlagt siden ingen av oss var nevneverdig imponert av Kairo. Kjølig var det om kveldene og «masete». Ibrahim – sjåføren vår som ikke møtte opp – ringte Egypt Air å skaffa oss en oversikt over belegg til Luxor. Av de 10 avgangene som skulle fly ned var det bare et par som skilte seg ut. Vi endte opp på en avgang som gikk klokken 0530 fra Kairo idag morges (søndag) og det betydde å stå tidlig opp men slik er det nå bare når en reiser på våre standbybilletter. Det var kjempegod plass på flyet så etter en times flytur var vi i Luxor.

På vei til Luxor og Sheraton Luxor Hotell

Annette hadde lest i Lonely Planet – boka om Luxor at det burde ikke koste mer enn 50 LE maks til byen fra flyplassen med drosje så med det friskt i minnet så ble det noen pruting. Drosjesjåføren begynte på 100 LE men vi fikk ham ned til 65 LE men kunne nok fått det enda lavere hadde vi bare stått på litt til. Når vi kom frem til hotellet vårt her i byen og vi skulle sjekke inn fant de ikke bestillingen vår. Vi hadde bestilt hotellet lørdag kveld og under 12 timer så bestillingen hadde ikke gått inn i systemet deres enda. Jeg klarte å logge meg på nettet her nede og fant bestillingen så da var det greit men vi hadde allerede fått sjekka inn på rommene for de stolte på at alt var i orden. Sheraton Luxor heter hotellet vi ligger på her i byen og det er helt utrolig bra – det har 5 stjerner. Det ligger rett ved Nilen og har to bassenger samt flere restauranter.

Siden vi hadde vært tidlig oppe i dag hadde vi to valg – enten slappe av eller fortsette dagen med nye opplevelser og vi valgte det siste. Vi ble enige om å ta en tur til Kongenes Dal og Dronningenes Dal og fikk tak i et selskap som fiksa en tur for oss. Hotellet anbefalt Thomas Cook her i byen og de skulle etter noe forhandling ha 1100 LE for turen som ville vare 4 timer med egen bil, guide og sjåfør. Vi ble henta her på hotellet å kjørte avgårde. Første stopp var «Kolossene fra Memnon» som ligger 10 minutters kjøring etter å ha passert broen over Nilen til vestsiden. Disse 2 kolossene er 18 meter høye og hver av dem er hugget ut av hver sin stein og de veier 1000 tonn. Disse to var opprinnelig en del av et tempel som skal ha vært større en Karnak men det er bra små fragmenter igjen desverre av dette.

Sightseeing

Vi fortsatte etter dette til «Tempelet til Hatshepsut». Hatshepsup var den kvinnelige faraoen som har regjert lengst i Det Øvre og Nedre Rike, nemlig 15 år. Hun bygget dette tempelet og hvis det var flott idag da vi så det så må det ha vært enestående i sin tid. Fargene var enda klare på veggen mange steder og flere av tegningene var tydelige som dagen. Nesten alle bilder på veggen der ansiktet hennes engang var avbildet er borte nå. Stesønnen hennes, Tuthmosis III, beordret da han overtok makten at all referanse fra henne i egyptisk historie skulle viskes ut for godt og det klarte han nesten. Mummien hennes er ennå forsvunnet.

Tempelet til Farao Hatshepsut

Kongenes Dal var neste på programmet og det var et høydepunkt for meg og de andre. Det som var det dumme der var at vi fikk klar beskjed om å la alle kameraer bli igjen i bilen. Det var ikke lov å ta bilder hverken ute eller inne på det området. Det var lov å ta bilder ute frem til 2004 men det som skjedde mange ganger da var at turister betalte vaktene penger slik at de kunne ta bilder inne i gravene. Blitsen ødelegger fargene på bildene og det er grunnen til at det er forbudt. Den eneste måten de kunne få slutt på dette var å forby kameraer på hele området. Opp til gravene i Kongenes Dal er det en relativt bratt motbakke så der hadde de små «leketog» som en kan sitte på med oppover mot en liten sum. Vi var innom 3 graver på det området og per idag er det bare 8 som er åpne for publikum men det varierer hvilke som er åpne. Den første vi var innom var Ramses II, så Ramses IX og til slutt Ramses III. Den siste var mest imponerende for meg for den var størst men den er langt fra det største. Den største graven er gravene til sønnene til Ramses II men den er stengt. De holder ennå på med utgravinger der inne. Ramses II hadde 200 sønner med 30 koner så det er et stort gravsted. Ingen av gravene ble fullført siden kongene som bygde dem døde. Arbeidet på gravene ble avsluttet i det øyeblikket kongen som skulle ha graven døde.

Templet til Hatshepsut og utenfor Kongenes Dal

Til slutt gikk turen til Dronningenes Dal men der var det nesten ikke turister. Dronningenes Dal er på langt nær så imponerende som Kongenes Dal men det var verdt et besøk. Det var få droningene som hadde egne gravsteder som var verdt å snakke om. De fleste som vi så lå bare begravd i et hull i bakken. Noen få hadde et skikkelig gravsted som for eksempel Nefertari som skal ha en av de fineste gravene i Egypt men den er stengt desverre. Vi var inne i graven til Amunherkhepshef som var en prins da han levde og han var sønn av Ramses III. Det var ikke bare dronninger som ble begravd der. Inne i den graven var det også på utstilling en mummifisert 5 måneder gammelt foster som det er usikkerhet om hvor tilhører. Det var utrolig klare farger der inne og igjen et utrolig godt arbeid utført. Vi var også inne i graven til Titi som skal ha vært konen til en av Ramsesene. Vi fikk heller ikke her lov å ta noen bilder av samme grunn som i Kongenes Dal. Kan nevne til slutt at inngangspenger til stedene vi har vært på idag kosta oss 145 LE. Småtogene rundt om vet jeg ikke prisen på. Skal en inn i Tutankhamun koster det 100 LE i tillegg.

I kveld har vi bare slappa av ved poolen og spist en bedre middag men det blir en tidlig kveld siden folket er trøtte. Det ble mye skrevet her men vi har opplevd mye på kort tid og det er ennå mye jeg ikke har nevnt blant annet om hva jeg syntes og lærte om Kairo.

This entry was posted in Afrika, Egypt. Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>